Scopul formării profesionale continue
„ A ne construi pe noi înşine poate fi un scop major al învăţării, însă a ne construi pe noi înşine pentru a deveni surse ale învăţării altora este cel mai înalt scop al învăţării. Cunoştinţele noastre sunt cu atât mai valoroase cu cât contribuie mai consistent la progresul celor din jurul nostru.”
Simona Bernat
Formarea profesională – ce este și cum te ajută în carieră?
Formarea profesională, reglementată prin Codul Muncii ca o formă de educație continuă pentru angajați, este privită ca fiind extrem de eficientă în completarea sistemului formal de învățământ.
În societatea actuală se pune tot mai mult accent pe învăţarea continuă, văzută ca o formă de dezvoltare şi perfecţionare, permanentă. Intrarea în piața muncii reprezintă așadar startul experienței profesionale.
Cu cât vei fi mai specializat, eventual în mai multe arii din domeniul tău de activitate, cu atât vei fi mai capabil să faci față eventualelor schimbări care vor avea loc în plan profesional.
Formarea profesională continuă și pregătirea constantă scade riscurile ieșirii de pe piața muncii. Astfel, vei avea stabilitatea pe care o căutăm cu toții și în plus o serie de avantaje profesionale.
Dobândirea de noi competențe prin cursuri de specializare ar trebui să fie o constantă a vieții noastre profesionale atât pentru a avansa în carieră cât și pentru a ne adapta mediului socio-economic, fiind mereu pregătiți să facem față schimbărilor și provocărilor.
Orice program de formare profesională are drept scop creșterea nivelului de competență profesională, iar acest lucru se obține prin urmarea diferitelor cursuri de pregătire.
Formarea profesională este un proces continuu de învățare, prin care îți dezvolți cunoștințele și aria de pregătire într-un anumit domeniu, sporind în acest fel șansele de a avansa mai repede la locul de muncă sau, uneori, de a te îndrepta către oportunități profesionale mult mai avantajoase, în funcție de dezideratul profesional al fiecăruia.
Formarea profesională este o formă de perfecționare ce te ajută să te adaptezi la dinamica din piața muncii căci piața locurilor de muncă este dominată de schimbare, de inovație.
Privită drept un obiectiv permanent extrem de important în parcurgerea unui traseu dorit, formarea profesională trebuie să fie unul dintre obiectivele noastre permanente.
Formarea profesională așadar este un domeniu prioritar de intervenție în contextual actual în care se pune tot mai mult accent pe problema competitivității resurselor umane.
În prezent formarea profesională este în curs de dezvoltare, oamenii întelegând în număr tot mai mare impotanța educației pe tot parcursul vieții ce poate fi realizată în cea mai mare măsură prin urmarea unor cursuri de formare profesională continuă.
Fie că este vorba de perfecționarea pregătirii profesionale prin actualizarea cunoștințelor dobândite anterior, fie că este vorba despre dobândirea unor noi competențe, educația continuă aduce doar beneficii persoanelor care aleg să urmeze cursuri de formare.
Dacă recalificarea presupune dobândirea de noi deprinderi și competențe, policalificarea oferă oportunitatea alegerii unui job potrivit în timp ce, urmarea unui curs de formare profesională în domeniul în care activezi dă șansa de a descoperi diverse ramuri ale domeniilor în care persoanele deja activează.
Privite drept o continuare a sistemului formal de educație, cursurile de formare profesională sunt cunoscute adesea drept tip de educație informală sau nonformală.
Rolul programelor de timp FPC (Formare profesională continuă)
Scopul de bază al acestor programe este acela de a genera noi competențe profesionale specifice, spre deosebire de competențele generale furnizate de către sistemul de învățământ.
Obiective ale formării profesionale continue:
Obiectivul central al programelor de formare profesională constă în îmbunătățirea abilităților și însușirea de noi cunoștințe. Programele au scopul de a da posibilitatea angajaților să-și îmbunătățească competențele profesionale.
- facilitarea accesului spre un loc de muncă vizat;
- creșterea competitivității forței de muncă;
- actualizarea cunoștințelor dobândite în cadrul educației formale;
- facilitarea reconversiei profesionale;
- însușirea unor procedee moderne pentru eficientizarea manierei de lucru;
- promovarea principiului de învățare pe tot parcursul vieții.
- actualizarea cunoștințelor și deprinderilor specifice locului de muncă;
- perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază;
- adaptarea sporită la cerințele locului de muncă;
- îmbunătățirea comunicării la locul de muncă;
- asumarea de noi reponsabilități la locul de muncă deja existent;
- creșterea flexibilității;
- creșterea perspectivelor de promovare;
- sporirea șanselor de reconversie profesională;
Beneficiile organizațiilor ai căror angajați participă la programele de formare profesională:
De la un an la altul, tot mai mulți angajatori conștientizează importanța programelor de formare profesională, a resurselor umane ca element-cheie pentru creșterea productivității și competitivității.
Deși toate aceste avantaje favorizează orientarea spre formarea profesională, în piața muncii încă întâlnim reticenţe de ambele părți. Unele țin de resursa de timp, iar altele de investiția financiară, mai ales în perioadele de criză economică pe care le-am traversat în ultimul timp.
Situația ultimilor ani a demonstrat faptul că aceste piedici trebuie depășite pentru că beneficiile pe care le poate aduce formarea profesională se revarsă în mod pozitiv în perioada imediat următoare atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
În acest fel, angajatorul va avea în echipă oameni mai performanți, capabili să aducă un plus de valoare în companie.
Dintre avantajele la nivelul companiei, amintim:
- Creșterea productivității companiei;
- Creșterea eficienței angajaților;
- Furnizarea de noi idei/ propuneri din partea angajaților;
- Creșterea calității resurselor umane;
- Creșterea coeziunii organizaționale;
- Creșterea inovației în cadrul organizației;
- Identificarea și depașirea lacunelor informaționale ale angajaților.
- Promovarea la locul de muncă.
- Dezvoltarea carierei profesionale.
- Actualizarea cunoștințelor și abilităților profesionale pentru locul de muncă respectiv.
- Perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază.
- Dobândirea de cunoștințe avansate.
Întocmit,
Expert orientare 2 S,
Ciocmărean Andreea,