Impactul Covid-19 asupra pieței muncii
Criza generată de Covid-19 i-a afectat în mod disproporționat pe cei mai defavorizați și vulnerabili, în special persoanele necalificate și din forme de muncă nesigure. Impactul crizei a exacerbat deficitele de muncă existente, a crescut sărăcia, a extins inegalitățile și a expus lacunele digitale în interiorul și între țări.
Totuși, după un an 2020 dificil, lucrurile încep să reintre, treptat, pe făgașul normal. Barometrul pieței muncii europene realizat de Institutului pentru Cercetarea Ocupării Forței de Muncă (IAB) a relevat în raportul din luna martie 2021 că serviciile publice de ocupare a forței de muncă din Europa se așteaptă ca piețele forței de muncă din Europa să se stabilizeze. Dar acest lucru nu înseamnă încă o recuperare clară a ceea ce s-a pierdut anul trecut. (https://www.pesnetwork.eu/ro/2021/04/07/european-labour-market-barometer-5/)
În continuare persoanele slab calificate și din forme de muncă nesigure vor fi considerate o categorie vulnerabilă dacă nu vor avea în vedere posibilități de a se perfecționa. Lumea în care trăim azi este diferită față de cea de acum 2, 3 sau 10 ani de zile. Angajatorii își doresc oameni cu experiență și calificați, după cum arată un raport al Hipo.
Cum se va schimba raportul dintre angajator și angajat?
Aceasta e o întrebare la care vor trebui să răspundă toți cei care sunt implicați domeniul social. Angajații vor trebui să se adapteze la noul context. Creșterea ratei șomajului în această pandemie a făcut ca raportul din angajat și angajator să se inverseze. Dacă înainte de pandemie vorbeam de o lipsă a forței de muncă, acum vorbim de o creștere a bazinului de selecție pentru angajatori. Iar aceștia din urmă vor căuta oameni bine pregătiți, oameni calificați pentru pozițiile disponibile.
Viitorul muncii și impactul COVID19 asupra pieței locale a muncii.
Deși sunt necesare pentru combaterea COVID-19, măsurile de izolare și distanțare socială pun presiuni fără precedent pe piețele locale de muncă. Șomajul este în creștere, iar consecințele COVID-19 ar putea afecta regiunile și orașele. Ponderea locurilor de muncă expuse riscului în perioada de pandemie variază de la 15% la 35%, în funcție de economie.
Covid-19 lovește piețele locale ale muncii într-un moment în care tendințele legate de digitalizare, automatizare și inteligență artificială remodelează modul în care trăim și lucrăm. Pe măsură ce viața va reveni la normal, aceste tendințe sunt susceptibile de a accelera, oferind posibilitatea de a crește productivitatea și de a crea noi moduri de lucru.
Totuși, automatizarea poate genera și pierzători, deoarece lucrătorii care suferă o pierdere de locuri de muncă s-ar putea să nu aibă întotdeauna abilitățile necesare pentru a găsi un nou loc de muncă pe o piață a muncii care se schimbă rapid. Această criză economică a evidențiat, de asemenea, situația dificilă a multor angajați care fac parte din personalul necalificat.
Ne confruntăm cu o criză foarte diferită de toate celelalte din era modernă. Situația evoluează rapid, având un impact larg pe diferite segmente ale pieței forței de muncă. Nimeni nu știe cât va dura această criză și care vor fi impactul final și implicațiile pe termen lung.
Provocările au existat și înainte de Covid-19 pe piața muncii, dar acum sunt și mai proeminente și mai urgente de abordat, cum ar fi abilitățile digitale de bază, accesul la servicii online, formarea online digitală și recalificarea.
Un lucru e cert, societatea se schimbă, iar odată cu ea trebuie să ne schimbăm și noi, să ne îmbunătățim!
Care sunt beneficiile cursurilor de formare profesională?
Formarea profesională este activitatea prin care dobandeste noi compente sau o calificare atestata printr-un certificat sau o diploma, eliberate conform legislatiei in vigoare.
Certificatele profesionale, diplomele și acreditările au o serie de avantaje, dar în primul rând demonstrează că acea persoană a atins un standard profesional ridicat în ceea ce privește competența în domeniul de activitate.
Calificările sunt utile deoarece fac vizibile abilitățile și cunoștințele unei persoane. Aceste abilități confirmate prin certificatele de calificare permit angajatorilor și altor persoane să decidă cum să utilizeze cât mai bine abilitățile persoanei calificate.
Finalizarea unor cursuri de calificare vă fac imediat pregătit pentru locul de muncă. Certificatele de calificare se concentrează în principal pe construirea înțelegerii și aplicarea abilităților tehnice și practice, în timp ce diplomele de studii se concentrează în principal pe cunoștințe bazate pe teorie. Deși dobândirea teoriei și cunoștințelor este importantă, ele vă pot lăsa fără practica și experiența de care aveți nevoie pentru a reuși într-un anumit post.
În plus, dacă ținem cont că practicile și informațiile sunt în continuă schimbare pentru diferite domenii de lucru, există întotdeauna lucruri noi de învățat și de perfecționat. Un certificat de calificare este un mod excelent de a vă asigura că obțineți cunoștințe actualizate, relevante pentru industria în care lucrați sau doriți să activați și aptitudinile necesare.
Pentru un angajator cursurile de formare profesionale au un alt scop și anume de a-l ajuta să stabilească competența angajaților săi, ceea ce este adesea o provocare dificilă, în special în organizațiile mai mari.
Deținerea unei diplome de absolvire sau a unui certificat de calificare în urma unui curs de formare profesionala vă poate ajuta să vă creșteți șansele de a obține postul dorit. Competențele sau calificarea dobândite de dumneavoastră vă pot ajuta să găsiți mai multe firme sau companii la care să aplicați, deoarece acestea sunt în căutarea unui profesionist complet calificat și cu abilități divers.
Totodată, a dobândi competențe în plus sau o calificare profesională nouă vă poate asigura cu siguranță o promovare mai ușoară. Este important să aveți experiență profesională, dar dacă ați fost la locul de muncă pentru o vreme și vă întrebați cum puteți face următorul pas, atunci merită să luați în considerare o calificare suplimentară. Aceasta va arăta angajatorului că sunteți un angajat dornic să mergeți mai departe în carieră și vă poate oferi abilitățile necesare pentru a vă ocupa de responsabilitățile suplimentare care ar veni cu o potențială promovare.
Ocupați locul de muncă pregătit și instruit pentru orice provocări care pot apărea. Acesta este rolul principal al cursurilor de formare profesionala. Este important să nu ratați niciun fel de oportunitate care vă poate ajuta să vă perfecționați si dezvoltați continuu pe parcursul înaintării în orice fel de carieră.
Expert orientare P1
Aurelia Bontea