Este clar pentru toți că această pandemie de coronavirus o să treacă. S-au găsit o serie de vaccinuri care ne vor ajuta să depășim această perioadă. Fără doar și poate schimbările din piața muncii vor fi cel mai vizibile la nivelul de personal.
Pandemia determină schimbări importante în piața muncii locale, dincolo de cele conexe cifrelor la nivel macro-economic. Piața muncii se reconfigurează, în așteptarea semnelor de revenire economică. În același timp, nevoia de digitalizare a surprins atât companiile cât și angajații.
Conform unor analize ale site-urilor de profil, precum eJobs, românii au început să își caute locuri de muncă mai ales în domeniile care s-au dovedit a fi „solide” pe timpul pandemiei de coronavirus. Vorbim aici de joburi în retail, IT și telecom, prestări servicii și Business Process Outsourcing (serviciile de externalizare) și serviciile financiare.
În același timp, conform unui studiu realizat de Happy Recruiter, cei care locuiesc în orașe mari au schimbat cel mai mult jobul, 19,13%, urmați de cei care locuiesc în orașe mici. Cei care locuiesc în zone rurale și-au păstrat jobul în proporție de 83,05%.
Chiar și în actualele condiții, cererea de job-uri este mult mai mare decât oferta, ceea ce face ca piața muncii să se transforme și să devină una în care angajatorii au un cuvânt mai greu de spus decât înainte de criza provocată de noul coronavirus.
De regulă, tinerii absolvenți, fără prea mare experiență de lucru, sunt primii care cad victime ale unei crize pe piața muncii. Șansa lor pentru a putea să aibă întâietate și șanse mai mari pentru a ocupa un loc de muncă este aceea de a fi cât mai bine pregătiți. Stagiile de practică sunt o soluție pentru ei, o modalitate prin care pot câștiga experiență și pot lua contact cu piața muncii.
Însă, depinde de tineri cât sunt de flexibili, de adaptabili și ce au mai făcut până acum pentru că nu toți așteaptă terminarea studiilor pentru a se angaja pentru prima oară. Sunt tineri care, la 21 sau 22 de ani, au deja doi sau trei ani de experiență în spate. Pentru aceștia, nu va fi neapărat o problemă să își găsească un job.
Teoretic, nu ar fi o problemă nici pentru ceilalți, numai că va trebui să fie foarte determinați și să intre pregătiți să învețe repede. Ce e adevărat este faptul că lupta pentru angajare va fi mai dură decât până acum, pentru că s-a extins plaja de candidați disponibili, iar companiile caută oameni care să înceapă să fie productivi într-un timp cât mai scurt. De aceea, este extrem de important pentru tineri să acceseze programe care să îi ajute la început de drum în carieră.
Dacă până în martie 2020, am vorbit, pentru ani la rând, de o piață a candidaților, acum vorbim despre o piață a angajatorilor. Își permit să fie mai selectivi decât până acum cu candidații și au o poziție de forță și în relatia cu angajații. Este necesar pentru un tânăr aflat la început de drum în carieră să profite de toate oportunitățile pe care le are, astfel încât să poată să își găsească mai ușor un loc de muncă.
Pentru a sprijinii tinerii abolvenți am pus bazele proiectului cu finanțare europeană, „Stagii de practică”. În cadrul acestui proiect studenții au șansa să efectueze stagii de practică în organizații de profil făcând astfel cunoștință cu viața de angajat, având șansa de a fi remarcați și implicit angajați la finalul practicii.
„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”