Investiții destinate promovării producției de energie din surse regenerabile
pentru consum propriu la nivelui întreprinderilor
în cadrul POIM 2014-2020
(conform ghidului final)
- Cine poate cere finanţare
Microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi mari înființate (până la data de 31.12.2021 inclusiv) în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, OUG nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, au avut minim 1 angajat la 31.12.2021, își desfășoară activitatea de producție/prestări servicii (cu excepția investițiilor imobiliare, consultanței, asistenței tehnice) și nu este în dificultate, incapacitate de plată, faliment, lichidare etc.
- Pentru ce poate cere finanţare
2.1. Activități (coduri CAEN)
Apelul 1 CAEN-uri de producție/prestări servicii (excepție: Anexa 1 la HG nr. 780/2006, investiții imobiliare, consultanță, asistență tehnică, dezafectarea sau construirea de centrale nucleare, fabricarea, prelucrarea și comercializarea tutunului și a produselor din tutun etc.)
Apelul 2 Anexa 11 la ghid
2.2. Tipuri de investiţie
Sprijinirea investițiilor destinate eficientizății energetice a IMM și promovării producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor.
2.3. Cheltuieli finanţate
Echipamente și lucrări de eficientizare energetică generală (înlocuiri instalații, utilaje, implementare sistem de monitorizare energetică etc.).
Echipamente/utilaje/dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile (cu excepția panourilor fotovoltaice, a biomasei și a pompelor de căldură) destinate consumului propriu de energie
Lucrări de modernizare/reabilitate/creșterea puterilor instalate – adăugarea la instalațiile de cogenerare/trigenerare existente a unor instalații noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie.
- Valori pentru finanţarea nerambursabilă
3.1. Limitele în care trebuie să se încadreze valoarea totală a proiectului
Minim: 67.500 euro
Maxim: nu este specificată o sumă maximă a proiectului, solicitantul are posibilitatea de a-și asuma o valoare mai mare prin intermediul costurilor neeligibile.
3.2. Procente de finanţare nerambursabilă din total cheltuieli eligibile
Toate celelalte teritorii | Pt jud. BN, MM, SJ, SM, AB, BC, BT, NT, SV, VS, BR, BZ, GL, TL, VR, CL, IL, PR, TR, DJ, GJ, MH, OT, VL, CS, HD | Localități din jud IF: Periș, Ciolpani, Snagov, Gruiu, Nuci, Grădiștea, Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei, Balotești, Corbeanca, Buftea, Chitila, Glina, Cernica, Dobroești și Pantelimon, Ciorogârla, Domnești, Cornetu, Bragadiru, Dărăști-Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copăceni, Vidra, Berceni și Clinceni | |
Întreprinderi miljocii | 40% | 55% | 45% |
Întreprinderi mici, inclusiv microîntreprinderi | 50% | 65% | 55% |
3.3. Limite ale valorii finanţării nerambursabile
Minim 50.000 euro
Maxim 500.000 euro
3.4. Alocarea financiară
3.4.1. Total pentru linia de finanțare
Apel 1: 115.000.000 euro
Apel 2: 85.000.000 euro
3.4.2. Total pentru apelul de proiecte și pe regiuni, după caz (și estimarea numărului maxim de proiecte ce vor fi finanțate):
Nu este specificată repartizarea pe regiuni.
Estimăm un număr maxim de 460 proiecte pe apelul 1 și maxim 350 proiecte pe apelul 2.
- Perioade de depunere a proiectelor (certă)
Apel 1: Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile.
Apel 2: Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile – clasa CAEN 10,11 (parțial).
Data și ora deschidere apel de proiecte: 18.10.2022 ora 10:00.
Data și ora închidere apel de proiecte: 24.11.2022 ora 17:00.
- Punctaj/criterii de selecţie a proiectelor pentru finanţare
Grila de punctaj/selecție: conform Anexa 0.
- Alte detalii importante
6.1 Un solicitant poate depune un singur proiect în cadrul unui apel de proiecte.
6.2 Solicitantul trebuie să dețină cel puțin un contract de furnizare e energiei electrice, a gazelor naturale sau a energiei termice. Dacă contractul nu acopera o perioadă de minim12 luni calendaristice, este necesară o analiza energetică.
6.3 Perioada de implementare nu poate depăși data de 31.12.2023.
6.4 Proiectul se poate realiza pe mai multe clădiri situate pe același imobil identificat cu număr cadastral unic cu mențiunea ca fiecare dintre clădirile respective să fie luate în calcul separat în analiza energetică.
6.5 Nu sunt eligibile echipamentele a căror dată de producție este mai veche de 3 ani până la data depunerii cererii de finanțare. De asemenea se solicită ca până la cererea de plată/rambursare care include respectivul echipament să se transmită și certificatul verde aferent acestuia.
6.6 Cheltuiala aferentă TVA nu este eligibilă.
6.7 Codul CAEN pentru care se solicită finanțare trebuie să fie autorizat la locul implementării.
6.7 Nu sunt eligibile cheltuielile: aferente contribuției în natură, cu amortizarea, achiziția imobilelor deja construite, leasing, închirierea, achiziția de mijloace de transport, echipamente second-hand, amenzi, penalități.
- Sursă oficială