De ce demisionează atâția oameni în pandemie?
Cu siguranță ați văzut, citit sau ați auzit vorbindu-se despre “Marea Demisie”, această mișcare în care un număr considerabil de angajați renunță la locul lor de muncă lăsându-se duși de un val extrem de bine pus la punct. În SUA, în iulie 2020, aproximativ 4 milioane de americani și-au părăsit locul de muncă, un număr foarte ridicat am zice, având în vedere că demisiile au fost din ce în ce mai numeroase în ultimele luni. Ceea ce este frapant și unic în aceelasi timp, este că pentru prima dată angajații decid să-și părăsească locul de muncă neavând nicio altă oportunitate la orizont. Este un fapt foarte interesant având în vedere că în general noi oamenii căutăm siguranța. Așadar, neavând o plasă de siguranță, putem afirma că este un fenomen cât se poate de ciudat, mai ales într-o mișcare în masă ca aceasta.
Pandemia ne-a testat atât valorile cât și prioritățile în viață – de-a lungul istoriei nu am mai avut parte de un număr atat de mare de nașteri, divorțuri, achiziționări/vânzări de locuințe, mutări, într-un timp atât de scurt. Pandemia, dar mai ales izolarea au adus oamenii într-un stadiu de introspecție, întrucât am fost nevoiți să ne reevaluăm atât viatț personală cât și cea profesională. Astfel am început să ne punem diverse întrebări:
- De ce am acest loc de muncă?
- La ce anume contribui având acest loc de muncă?
- Sunt eu realmente apreciat la acest loc de muncă? Îmi ofera oportunitatea de a evolua, de a mă dezvolta?
- Fac oare vreo diferență?
Acestea sunt unele din întrebările pe care și le-au pus oamenii în pandemie, iar acum a venit momentul să trecem la acțiune. În plină pandemie mondială, frica de incertitudine și dorința de stabilitate, de siguranță, i-au încurajat pe majoritatea salariaților să își păstreze locurile de muncă existente. Totuși, de îndată ce efectele COVID-19 au început să se resimtă și pe măsura ce lumea începe să îmbrățișeze ideea de nou, situația începe să ia din nou o alta turnură. Nu doar nevoile angajaților s-au schimbat, ci pandemia a generat o cerere latentă de noi locuri de muncă. Acest exod masiv ar putea să fie chiar dezastruos pentru marea majoritate a angajatorilor ajunși în pragul falimentului.
Motive pentru părăsirea locului de muncă în pandemie:
- Oportunități de carieră – 34%
- Beneficii mai bune – 28%
- Îmi displace locul de muncă – 18%
- Îmi displace managerul – 18%
- Mă simt neapreciat – 17%
Ca să înțelegem mai ușor care sunt motivele pentru care oamenii sunt dispuși să își lase locul de muncă, trebuie să avem în vedere anumite aspecte:
În general, după cum se poate vedea pe statistica de mai sus, în mare parte oamenii caută oportunități noi de carieră – 34% precum și beneficii mai bune – 28%
În acest context oamenii în general au realizat că este de prisos să stea la un loc de muncă dacă acesta nu le aduce satisfacțiile financiare de care au nevoie.