Programul național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale
(conform normelor metodologice consultative 29.08.2024)
1. Cine poate cere finanţare (ajutor financiar public nerambursabil / AFN)
Autorități executive la nivelul unităților administrativ – teritoriale care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
- Au capacitatea de a oferi formarea profesională a personalului care va utiliza echipamentele / sistemele informatice ce urmează a fi achiziționate.
- Au o pagină de internet existentă.
- Își asumă asigurarea sustenabilității activităților / produselor / serviciilor ce fac obiectul cererii de finanțare, prin garantarea surselor de finanțare pentru o perioadă de minim 3 ani.
- Asigură înrolarea în Ghișeul.ro, în maxim 60 de zile de la data ”Declarației privind înrolarea autrității executive … (Anexa 8 la cererea de finanțare)”.
- Își asumă înrolarea în aplicații ulterioare ale statului român precum ROeID și PDURo.
2. Pentru ce se poate cere AFN
2.1. Activități (coduri CAEN)
Nu se aplică.
2.2. Tipuri de investiţie
Investiția constă în dezvoltarea unor module informatice noi care să deservească activitatea autorităților executive la nivelul unităților administrativ – teritoriale prin demararea unui proces de digitalizare, prin achiziționarea și instalarea echipamentelor IT necesare (echipamente IT, echipamente pentru comunicații și echipamente conexe, inclusiv licențe) precum și migrarea de date către noi sisteme și infrastructuri și dezvoltare de aplicații informatice aferente.
2.3. Cheltuieli finanţate
Aplicații / sisteme informatice şi servicii conexe, inclusiv servicii de integrare cu aplicații / sisteme ale autorităților și instituțiilor publice centrale și europene, respectiv următoarele:
2.3.1. Echipamente IT, ca parte a unui sistem informatic (infrastructură hardware, echipamente pentru comunicații și echipamente conexe in scopul utilizării licențelor menționate la 2.3.2).
2.3.2. Licențe software destinate furnizării de servicii publice, astfel:
2.3.2.1. Licențe software ce vor fi utilizate, exclusiv, în scopul transformării digitale a autorităților executive la nivelul unităților administrativ – teritoriale, destinate furnizării de servicii publice, precum:
- ERP.
- Software de interconectare platforma Ghișeul.ro, ROeID, PDURo.
- Sistem integrat de servicii publice.
- Chatbot (aplicații de interacțiune online fără intervenție umană).
- RPA/chatbot,
- Website factory.
- DMS.
2.3.2.2. Licențe software pentru compatibilizare software si hardware în scopul interconectării cu sistemele/platformele naționale și europene.
2.3.2.3. Platforme de gestiune integrată și aplicații de accesare a datelor și a documentelor emise de mai multe instituții/servicii locale sau servicii/departamente/compartimente din cadrul aceleiași instituții, platforme pentru managementul documentelor și al arhivelor.
2.3.2.4. Sisteme de software de programări online, aplicații de tipul funcționar public virtual de tip voce sau tip text (ex. chat-bot), platforme de tip GIS, aplicații pentru screening și monitorizare pentru persoane din grupuri vulnerabile, sisteme de alarmă pentru cazuri de urgență, aplicații pentru colectarea și afișarea în timp real a datelor de mediu și de trafic, etc. ce vor fi integrate in portalurile/site-urile web existente, destinate furnizării de servicii publice.
2.3.2.5. Licențe software securitate cibernetică.
2.3.2.6. Alte licențe și instrumente necesare pentru dezvoltare software.
2.3.3. Servicii de dezvoltare software, cum sunt:
2.3.3.1. Servicii de integrare cu aplicații / sisteme ale autorităților și instituțiilor publice centrale și europene.
2.3.3.2. Servicii de dezvoltare a paginii de internet pentru autoritățile executive la nivelul unităților administrativ – teritoriale, destinate furnizării de servicii publice, conform modelului ce va fi publicat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin intermediul platformei de înregistrare. În cazul în care autoritatea executivă la nivelul unităților administrativ – teritoriale are deja o pagină de internet, formatul acesteia trebuie migrat la modelul standard, iar serviciile de migrare reprezintă cheltuieli eligibile.
2.3.3.4. Servicii conexe: servicii de găzduire în cloud-uri publice pentru sistemele informatice ale unităților administrativ – teritoriale în vederea furnizării de servicii publice; servicii de transmisie de date de mare viteză. Acest tip de cheltuieli se consideră ca fiind eligibile pentru achiziția de servicii conexe pentru o perioadă de maxim 1 an.
2.4. Echipamentele / sistemele informatice ce urmează a fi achiziționate sunt destinate furnizării de servicii publice.
2.5. Activitățile / produsele / serviciile ce fac obiectul cererii de finanțare nu sunt eligibile la finanțare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României ori prin alte programe naționale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituții de credit sau instituții financiare interne sau internaționale.
2.6. Nu vor fi finanțate cheltuieli cu echipamente hardware, ca și componentă a unui sistem informatic, în proporție mai mare de 30% din cuantumul finanțării acordate.
2.7. Nu va fi finanțată instruirea personalului tehnic care va utiliza echipamentele / sistemele informatice ce urmează a fi achiziționate la nivel local.
2.8. Nu vor fi finanțate cheltuieli cu consultanța.
3. Valori ale proiectului
3.1. Limite ale valorii AFN
Nu este cazul.
3.2. Procente de AFN din total cheltuieli eligibile
100%
3.3. Limitele în care trebuie să se încadreze valoarea totală a proiectului
3.4. Alocarea financiară totală este de 200.000.000 lei, inclusiv TVA, care se poate acorda în cuantum maxim (inclusiv TVA) de:
- 250.000 lei, pentru consiliile județene și primăria capitalei.
- 175.000 lei, pentru primăriile de municipiu și primăriile de sector din București.
- 125.000 lei, pentru primăriile de orașe.
- 75.000 lei, pentru primăriile de comune.
3.4.1. Numărul maxim de proiecte finanțate estimat de SOV Consulting este:
- 42 proiecte pentru consiliile județene și primăria capitalei.
- 103 proiecte pentru primăriile de municipiu și primăriile de sector din București.
- 217 proiect pentru primăriile de orașe.
- 1.924 pentru primăriile de comune.
4. Perioade de depunere a proiectelor (certă):
19.09.2024, ora 11:00 – 25.09.2024, ora 12:00.
5. Punctaj/criterii de selecţie a proiectelor pentru finanţare
Principiul acordării finanțării este de tipul „primul venit, primul servit”, în ordine cronologică a numărului de înregistrare.
6. Alte detalii importante
6.1. Locul depunerii
6.2. Locuri de implementare
Teritoriul României
6.3. Perioadă de implementare
5 luni, cu posibilitate de prelungire până la 12 luni.
6.4. Perioadă de durabilitate/monitorizare
2024-2025