Finanțare pentru investiții pomicole, prin PNDR, măsura 4.1a
(conform ghidului consultativ)
- Cine poate cere finanţare
Fermierii (P.F.A., I.I., I.F., S.R.L., S.A., S.N.C., S.C.S., S.C.A., societatea comercială cu capital privat, grupuri și organizații de producători, cooperative agricole, societăți agricole, societăți cooperative agricole), institutele de cercetare – dezvoltare, inclusiv universități care au în subordine staţiuni de cercetare-dezvoltare și didactice din domeniul agricol, composesoratele, obștile și alte forme asociative de proprietate asupra terenurilor, de pe întreg teritoriul național, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate; dimensiunea economică a fermei (existentă sau viitoare) trebuie să fie de minim 4.000 SO (valoarea producției standard).
- Pentru ce poate cere finanţare
2.1. Activități (coduri CAEN)
Corespunzătoare producției de fructe și pomiculturii.
2.2. Tipuri de investiţie
– Înființare/extindere/modernizare plantație/pepinieră, inclusiv condiționare și marketing (ca și componente secundare).
– Utilaje recoltare (modernizarea exploatației).
2.3. Cheltuieli finanţate
Reconversie plantații existente, înființare de plantații pomicole, înființare și modernizare pepiniere, înfiinţare, extindere și/sau modernizare sisteme de depozitare, condiționare și ambalare, laboratoare de analiză pentru testarea produselor proprii, containere frigorifice refrigerare/congelare), grup containere condiționare, spații de depozitare (fertilizanți, pesticide, ambalaje, inventar mărunt) spații destinate personalului de producție, sisteme audio/video de supraveghere, monitorizare și control a plantației și a fluxurilor tehnologice din exploatație,sisteme de iluminat perimetral al plantației, stație meteo, cabine pază, achiziție de mașini/utilaje și echipamente noi, inclusiv echipamente de irigații la nivelul exploataților, remorci agricole/tehnologice, achiziție de mijloace de transport compacte, frigorifice (autoizoterme, rulote și autorulote alimentare), amenajare/construcție/dotare spații de desfacere și alte activități de marketing, anveloparea clădirilor, instalații de producere a energiei regenerabile, investiții în agricultura de precizie, împrejmuiri și drumuri, cheltuieli necorporale (software, site, etichetare, marcă) etc.
- Valori pentru finanţarea nerambursabilă
3.1. Limitele în care trebuie să se încadreze valoarea totală a proiectului
Nu este cazul
3.2. Procente de finanţare nerambursabilă din total cheltuieli eligibile
3.2.1. 50% ferme mici, medii și obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer, care se poate majora cu 20 de puncte procentuale, însă nu poate depăși 70%.
3.2.2. 50% ferme mari (>250.000 SO).
3.2.3. 50% forme asociative, care se poate majora cu câte 20 de puncte procentuale, însă nu poate depăși 90%.
3.3. Limite ale valorii finanţării nerambursabile
3.3.1. Ferme mici 4.000-11.999 SO:
– 100.000 euro pentru achiziții simple, inclusiv utilaje recoltare
– 450.000 euro pentru proiecte complexe
3.3.2. Ferme medii 12.000-250.000 SO:
– 200.000 euro pentru achiziții simple, inclusiv utilaje de recoltare
– 1.500.000 euro pentru proiecte complexe
3.3.3. Obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer:
– 300.000 euro pentru achiziții simple, inclusiv utilaje de recoltare
– 1.500.000 euro pentru proiecte complexe
3.3.4. Ferme mari (>250.000 SO):
– 300.000 euro pentru achiziții simple, inclusiv utilaje de recoltare
– 1.500.000 euro pentru proiecte complexe
3.3.5. Forme asociative:
– 300.000 euro pentru achiziții simple, inclusiv utilaje de recoltare
– 1.500.000 euro pentru proiecte complexe
3.4. Alocarea financiară
Încă nepublicată.
- Perioade de depunere a proiectelor (estimată)
Septembrie – octombrie 2022.
- Punctaj/criterii de selecţie a proiectelor pentru finanţare
Grila de punctaj/selecție: conform Anexa 0.
- Alte detalii importante
6.1. Formele asociative nu pot depune proiecte în cadrul componentei 1 – Înființare/extindere/modernizare plantație/pepinieră, inclusiv condiționare și marketing (ca și componente secundare) pentru investiții realizate pe terenurile membrilor.
6.2. Pot depune proiecte în cadrul componentei 2 – Utilaje recoltare (modernizarea exploatației).solicitanții care dețin plantații pomicole înființate.
6.3.Toţi solicitanţii se vor înscrie la APIA cu terenul agricol din cadrul exploataţiei, înainte de depunerea cererii de finanţare.
6.4. În cazul înființării și/sau reconversiei solicitantul trebuie să utilizeze doar material fructifer din categoria biologică certificat, iar în cazul pepinierelor materialul rezultat va fi material fructifer din categoria biologică certificat.
6.5. Criterii majorare sprijin nerambursabil (20% procentuale):
6.5.1. Pentru ferme mici, medii și obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer:
- a) Investiţii realizate de tinerii fermieri, cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii cererii de finanţare.
- b) Investiții legate de operațiunile prevăzute la art. 28 (Agromediu) și art. 29 (Agricultura ecologica) din R (UE) nr. 1305/2013.
- c) Investiții în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice, menționate la art. 32 R(UE) nr. 1305/2013 (localități cu mențiunea ANC ZM , ANC SEMN, ANC-SPEC).
6.5.2. Pentru forme asociative:
- a) Investiții colective (investiții făcute de grupuri de producători și cooperative)
- b) Investiții legate de operațiunile prevăzute la art. 28 (Agromediu) și art. 29 (Agricultura ecologica) din R (UE) nr. 1305/2013.
- c) Investiții în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice, menționate la art. 32 R(UE) nr. 1305/2013 (localități cu mențiunea ANC ZM , ANC SEMN, ANC-SPEC).
6.6.Pentru calculul dimensiunii economice, pentru proiectele care nu vizează înfiinţarea de plantații pomicole si/sau reconversie sau producerea de material de înmulțire și/ material de plantare fructifer (investițiilor simple) va fi avută în vedere dimensiunea economică a suprafeţelor pomicole și a suprafețelor ocupate cu pepiniere pomicole deţinute în proprietate sau folosință, și nu dimensiunea economică a exploatației agricole.
6.7. Investițiile în procesarea și depozitarea produselor procesate nu sunt eligibile.
6.8. În cazul formelor asociative cel puțin un membru al formei asociative, deservit de investiția propusă prin proiect, trebuie să dețină plantații pomicole într‐o UAT cu o notă de favorabilitate ≥2.00 pentru cel puțin o specie pomicolă dintre cele deținute de membrul respectiv, conform metodologiei din Anexa 7.
- Sursă oficială
- Procente și/sau valori maxime eligibile pentru cheltuieli de consultanță și proiectare (eventual pe etape).
În limita maximă a 10% (cumulat) din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd construcții – montaj și în limita a 5% pentru proiectele care prevăd investiții în achiziții simple.