DR-24 – Investiții în tehnologii forestiere care îmbunătățesc reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere (draft)
1. Cine poate cere finanţare (ajutor financiar public nerambursabil / AFN)
A. Operatorii economici (constituiți ca PFA, II, IF, SNC, SCS, SRL, SC cu capital privat înființată în baza Legii nr. 15/1990, ocoale silvice de regim individuale sau structuri silvice de rang superior constituite din ocoale silvice de regim, asociații, fundații, federații, uniuni, ș.a. constituite în baza Ordonanței nr. 26/2000, forme asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră prevăzute la art. 26 alin. (1) din Legea nr. 1/2000, institute de cercetare – dezvoltare și universități din domeniul silvicultură sau exploatări forestiere cu personalitate juridică, de drept public sau privat (înființate în baza Hotărârii de Guvern de înființare și funcționare specifice, în cazul celor de drept public, și în baza statutului de funcționare, în cazul celor de drept privat), alte persoane juridice de drept privat) atestați/reatestați pentru activitatea de exploatare forestieră de către Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră conform prevederilor (denumiți în cadrul ghidului operatori economici), cu excepția operatorilor economici din structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, la data depunerii cererii de finanțare, la data depunerii ultimei cereri de plată, pe perioada de monitorizare a proiectului, precum și pe perioada analizată din anul pentru care operatorul economic trebuie să demonstreze că a efectuat lucrări de exploatări forestiere pentru cel puțin 30% din capacitatea atestată.
B. Ocoalele silvice de regim autorizate de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, denumite în cadrul ghidului ocoale silvice (constituiți ca regii autonome de interes local, în cazul fondului forestier proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, societăți înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990 (SNC, SCS, SA, SCA și SRL), asociații, fundații, federații, uniuni, ș.a. constituite în baza Ordonanței nr. 26/2000), autorizării de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură la data depunerii cererii de finanțare, la data depunerii ultimei cereri de plată, pe perioada de monitorizare a proiectului, precum și care fac dovada că suprafața de fond forestier pe care o au în administrare sau pentru care asigură servicii silvice este cuprinsă în amenajamente silvice în vigoare (amenajamentul se consideră a fi în vigoare începând cu data avizării procesului-verbal al conferinței a II-a de amenajare), cu excepția suprafețelor aferente proprietăților de fond forestier mai mici sau egale cu 10 ha, pentru care nu este obligatorie întocmirea de amenajamente silvice) la data depunerii cererii de finanțare, la data depunerii ultimei cereri de plată și pe perioada de monitorizare a proiectului.
2. Pentru ce se poate cere AFN
2.1. Activități
Exploatare forestieră.
2.2. Obiective posibile ale investiţiei
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și protecția resurselor de sol și apă ca urmare a utilizării de echipamente noi cu impact de mediu redus, cu consum redus de combustibil și utilizării funicularelor la operațiunile de colectare.
- Sechestrarea carbonului și adaptarea la efectele schimbărilor climatice, prin creșterea numărului de lucrări de conducere și îngrijire a arboretelor.
- Îmbunătățirea managementului durabil al pădurilor prin creșterea calității genetice a arboretelor ca urmare a creșterii numărului de lucrări de îngrijire și conducere efectuate, reducerea timpilor de realizare a lucrărilor de exploatări forestiere (prin utilizarea de echipamente noi), creșterea gradului de sănătate a ecosistemelor forestiere ca urmare a îmbunătățirii calității monitorizării și combaterii bolilor și insectelor dăunătoare, precum și prin creșterea eficientizării managementului forestier (prin utilizarea de noi tehnologii – software, camere de supraveghere, senzori etc.).
2.3. Cheltuieli finanţate
Pentru operatorii economici:
A. achiziția de echipamente și utilaje noi pentru colectarea, sortarea, încărcarea, manipularea lemnului în șantierele de exploatare (inclusiv platformele primare):
1. Echipamentele/utilajele achiziționate trebuie să fie specializate pentru procesele tehnologice de colectare:
a) Tractoare articulate forestiere (TAF).
b) Funiculare specializate gravitațional/negravitaționale; în categoria funicularelor sunt incluse și instalațiile cu pilon.
c) Tractoare (universale) specializate pentru lucrări de exploatări forestiere (cu troliu și sapă-scut/ troliu și consolă/ braț hidraulic/ cu braț hidraulic și graifăr – cabină cu protecție forestieră) – Tractoarele specializate sunt eligibile numai în cazul în care prin proiect este prevăzută și achiziționarea de tractoare articulate forestiere (TAF) sau funiculare. Astfel, pentru solicitarea unui tractor specializat, proiectul trebuie să conțină și achiziția a cel puțin un TAF sau funicular.
d) Forwarder.
e) Semiremorci forestiere/Remorci forestiere cu braț hidraulic si graifăr.
f) Utilaje tehnologice cu cabluri de tracțiune pe șenile (ironhorse)/cu macara pe roți (wheelhorse).
Utilajele precizate la lit. a) și d) de la lit. A. trebuie să fie certificate ROPS, FOPS și OPS și să asigure standardul de emisii Nivelul V (similar ”Stage V” aplicabil ”non-road mobile machinery” – NRMM).
2. Echipamentele/utilajele achiziționate trebuie să fie specializate pentru efectuarea lucrărilor din platforma primară (curățire crăci/secționare/manipulare/sortare/stivuire/încărcare):
a) Încărcătoare frontale.
b) Despicătoare (maximum 1 utilaj pe proiect).
c) Cap procesor – Capetele procesor achiziționate vor fi utilizate exclusiv pentru realizarea lucrărilor specifice din platforma primară (curățire crăci/secționare/manipulare). Capetele procesor sunt eligibile numai în cazul în care solicitantul face dovada deținerii unui utilaj funcțional pe care urmează a fi montat capul procesor; Aceste două condiții vor fi menținute pe toată perioada derulării proiectului (maximum 1 utilaj pe proiect).
d) Motoferăstraie.
e) Alte tipuri de echipamente/utilaje.
B. Achiziția de utilaje noi pentru tocarea lemnului (maxim 1 tocător de biomasă utilizate pentru valorificarea resturilor de exploatare și a celor rezultate din sortarea lemnului rotund din platforma primară).
C. Achiziția sau utilizarea unor programe informatice pentru gestionarea echipamentelor și utilajelor achiziționate prin schemă și/sau gestionarea proceselor de exploatare forestieră, transport și depozitare a materialului lemnos (maxim 25.000 euro constând în achiziția sau contractarea de servicii pentru perioada de derulare a proiectului de aplicații software/soluții ERP/soluții GIS sau similare pentru gestionarea proceselor de exploatare forestieră, transport și depozitare a materialului lemnos, inclusiv gestionarea stocurilor, organizarea utilajelor de exploatare, planificarea resurselor, legătura cu documentele (APV, etc.) sau aplicațiile (ex. SUMAL) legale, precum și achiziționarea de aplicații specifice de gestionarea echipamentelor și utilajelor achiziționate prin proiect).
D. Costuri generale ale proiectului (în limita de 3% din totalul cheltuielilor eligibile).
Pentru ocoalele silvice:
A. achiziția de echipamente noi pentru efectuarea lucrărilor de îngrijire și conducere a arboretelor:
a) Tractoare cu remorcă forestieră/semiremorcă forestieră cu braț hidraulic si graifăr.
b) Utilaje tehnologice cu cabluri de tracțiune pe șenile (ironhorse)/cu macara pe roți (wheelhorse).
c) Motoferăstraie.
d) Motounelte (cu cap trimer/cuțit de tăiere/disc de tăiere).
e) Alte tipuri de echipamente/utilaje.
B. Achiziția de utilaje noi pentru tocarea lemnului (maxim 2 tocătoare de biomasă utilizate pentru valorificarea resturilor de exploatare și a celor rezultate din sortarea lemnului rotund din platforma primară sau din sortarea lemnului în depozitele de material lemnos aflate în gestiunea ocolului silvic).
C. Achiziția de echipamente de management al riscului, respectiv pentru monitorizarea și prevenirea incendiilor (echipamentele de stingere a incendiilor nu sunt eligibile, cu excepția celor utilizate în fazele incipiente ale incendiilor de litieră, care contribuie la prevenirea creșterii intensității acestora) și monitorizarea, prevenirea și combaterea bolilor și insectelor dăunătoare și echipamente pentru monitorizarea managementului forestier (ex. instrumente digitale de inventariere, UAV, camere supraveghere, senzori de mișcare/sunet, etc):
a) Echipamente pentru supraveghere aerienă (UAV – Drone) (Utilizate atât pentru monitorizarea incediilor – A. și/sau monitorizarea bolilor și atacurilor de insecte dăunătoare – B. și/sau pentru monitorizarea managementului forestier – C (maxim 1 dronă pentru suprafețe de maximum 5000 ha, 2 drone pentru suprafețe între 5000 – 10.000 ha, 3 drone pentru suprafețe mai mari de 10.000 ha)
b) Autoutilitară de teren 4×4 cu cel puțin 4 locuri și cu benă utilizată la prevenirea și stingerea incendiilor, prevenirea și combaterea bolilor și insectelor dăunătoare și monitorizarea managementului forestier (A., B. și C.). (maximum 2 pe proiect)
c) Echipamente de stingere a incendiilor utilizate în fazele incipiente ale incendiilor de litieră, care contribuie la prevenirea creșterii intensității, cum ar fi motopompe transportabile și accesoriile acestora, recipiente (butoaie din plastic/metalice cu capacitate de maximum 1.000 l), pompe manuale, rucsac de stins incendii, vermorele, rezervoare pliabile/gonflabile etc (A.). Aceste echipamente trebuie să fie posibil a fi transportate cu autoutilitare de teren 4×4 menționate la lit. b).
d) Echipamente pentru monitorizarea bolilor și atacurilor de insecte dăunătoare (B.), cum ar fi capcane și nade feromonale.
e) Echipamente pentru combaterea bolilor și insectelor dăunătoare (B.), cum ar fi echipamente de tip pulverizator, atomizor, nebulizator, etc..
f) Instrumente digitale de inventariere și soluțiile software aferente, inclusiv hardware (C.) (maximum 50.000 euro din valoarea cheltuielilor eligibile totale ale proiectului).
g) Camere de supraveghere (inclusiv cu senzori de mișcare/sunet), inclusiv soluțiile software aferente (C.) (maximum 15.000 euro din valoarea cheltuielilor eligibile totale ale proiectului).
h) Alte tipuri de echipamente (maximum 25.000 euro din valoarea cheltuielilor eligibile totale ale proiectului).
D. Costuri generale ale proiectului (în limita de 3% din totalul cheltuielilor eligibile).
3. Valori ale proiectului
3.1. Limite ale valorii AFN
Maximum 500.000 euro pentru operatorii economici.
Maximum 250.000 euro pentru ocoalele silvice
Solicitanții ocoale silvice care sunt și operatori economici, pot solicita și sprijinul aferent acestora în cadrul aceleași cereri de finanțare. În acest caz, prin cererea de finanțare, ocoalele silvice pot solicita atât sprijinul aferent ocoalelor silvice (maximum 250.000 euro) cât și cel aferent operatorilor economici (maximum 500.000 euro).
3.2. Procente de AFN din total cheltuieli eligibile
Maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile.
3.3. Limitele în care trebuie să se încadreze valoarea totală a proiectului
Nu este cazul.
3.4. Alocarea financiară
3.4.1. Total pentru linia de finanțare 86.6 milioane euro (cu alocare distinctă pentru operatori economici și ocoale silvice).
4. Perioade de depunere a proiectelor (estimată)
Noiembrie-Decembrie 2024
5. Punctaj/criterii de selecţie a proiectelor pentru finanţare (detalii în Anexa 1)
Nr. crt. | Criteriu de selecție | Puncte |
---|---|---|
A. OPERATORI ECONOMICI ATESTAȚI/REATESTAȚI PENTRU ACTIVITATEA DE EXPLOATARE FORESTIERĂ | ||
1 | PRINCIPIUL MĂRIMII: Prioritizarea operatorilor economici cu capacitatea de exploatare atestată cea mai mare și care în ultimul an au efectuat lucrări de exploatare care au atins un procent cât mai mare din capacitatea atestată | Maximum 80 |
2 | PRINCIPIUL FUNCȚIEI DE PROTECȚIE: prioritizarea proiectelor pentru care valoarea destinată achiziționării de instalații de colectare prin cablu (funiculare) reprezintă cel puțin 30% din valoarea totală a proiectului | Maximum 10 |
3 | PRINCIPIUL PROPRIETĂȚII: prioritizarea operatorilor economici din categoria formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră prevăzute la art. 26 alin. (1) din Legea nr. 1/2000, cu modificările și completările ulterioare | Maximum 10 |
B. OCOALE SILVICE DE REGIM | ||
1 | PRINCIPIUL MĂRIMII: Prioritizarea ocoalelor silvice cu suprafața de pădure cea mai mare (administrată/cu contracte de prestări servicii) | Maximum 60 |
2 | PRINCIPIUL FUNCȚIEI DE PROTECȚIE: prioritizarea proiectelor pentru care valoarea destinată achiziționării de echipamente pentru managementul riscului sau pentru monitorizarea managementului forestier sau de utilaje pentru tocarea lemnului reprezintă cel puțin 10% din valoarea totală a proiectului | Maximum 20 |
3 | PRINCIPIUL PROPRIETĂȚII: prioritizarea ocoalelor silvice care au în administrare sau asigură servicii silvice pentru o suprafață cât mai mare aflată în proprietatea formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră prevăzute la art. 26 alin. (1) din Legea nr. 1/2000, cu modificările și completările ulterioare | Maximum 20 |
Total | 100 |
Pragul de calitate prestabilit este de 26 puncte pentru operatorii economici și de 20 puncte pentru ocoale silvice.
Praguri de calitate lunare:
Operatori economici | Ocoale silvice | |
---|---|---|
Luna 1 | 50 | 50 |
Luna 2 | 35 | 30 |
Luna 3 | 26 | 20 |
Departajarea proiectelor (în cadrul unei categorii de beneficiar (operatori economici/ocoale silvice) se face în funcție de:
- Punctajul acordat pentru principiul 1, în sensul că cererile de finanțare cu punctaj mai mare al principiului 1 vor avea prioritate.
- Punctajul acordat pentru principiul 2, în sensul că cererile de finanțare cu punctaj mai mare al principiului 2 vor avea prioritate.
6. Alte detalii importante
6.1. Locul depunerii
Depunere online pe pagina de internet www.afir.ro.
6.2. Locuri de implementare
Rural/urban.
6.3. Perioadă de implementare
- 24 luni pentru proiectele de investiţii care includ achiziţii simple de utilaje fără leasing financiar.
- 36 luni pentru proiectele de investiţii care includ achiziţii simple de utilaje cu leasing financiar și investițiile în achiziţiile de echipamente de management al riscului
6.4. Perioadă de durabilitate/monitorizare
5 ani de monitorizare de la data ultimei plăţi efectuată de Autoritatea Contractantă.
6.5. Solicitanții operatori economici, trebuie să demonstreze la momentul depunerii cererii de finanțare că au efectuat lucrări de exploatări forestiere în ultimul an pentru cel puțin 30% din capacitatea atestată (se va completa Anexa 4 cu datele din APV (Actele de punere în valoare), respectiv capacitatea(tățile) atestată(e) din Certificatul(ele) de atestare/reatestare; sunt avute în vedere numai volumele exploatate pentru care s-au întocmit procesele-verbale de reprimire a parchetului, identificate în SUMAL. Capacitatea atestată reprezintă capacitatea atestată medie a celor 12/13 luni analizate). Anul pentru care se determină respectarea condiției reprezintă: anul calendaristic anterior depunerii cererii de finanțare (anul N-1) sau perioada 15 septembrie anul N-2/N-1 – 14 septembrie N-1/N) anterioară depunerii cererii de finanțare sau anul anterior depunerii cererii de finanțare, care reprezintă perioada de un an care se încheie cu 2 săptămână înainte de data depunerii cererii de finanțare (unde anul depunerii cererii de finanțare reprezintă anul N).
6.6. Solicitanții ocoale silvice trebuie să aibă în administrare și/sau să asigure servicii silvice cel puțin/pentru cel puțin 2.000 de ha de teren forestier pentru care este/sunt în vigoare un amenajament/amenajamente silvice (Amenajamentul se consideră a fi în vigoare începând cu data avizării procesului-verbal al conferinţei a II-a de amenajare) pe toată perioada derulării proiectului, inclusiv cu menținerea punctajelor aferente principiilor de selecție 1 și 3 acordate în etapa de evaluare a cererii de finanțare.
6.7. Achiziția de echipamente de tipul funicularelor este eligibilă numai pentru solicitanții care au efectuat lucrări de exploatări forestiere în anul premergător depunerii cererii de finanțare pentru cel puțin 10% din capacitatea atestată în județe în care zona de munte reprezintă cel puțin 30%.
6.8. Valoarea minimă eligibilă a proiectului este de 50.000 euro pentru operatorii economici și 25.000 euro pentru ocoalele silvice.În cadrul componentei pentru ocoalele silvice nu pot fi achiziționate echipamente/utilaje pentru a căror utilizare este necesară atestarea/reatestarea pentru activitatea de exploatare forestieră.
6.9. Nu sunt eligibile echipamentele/utilajele utilizate în procesele tehnologice: de recoltare (doborâre arbori – ex. harvester) și de transport comercial (ex. autotrenuri, autoplatfome și automacarale forestiere).
6.10. În cazul în care beneficiarul operator economic vizează creșterea capacității atestate, acesta va face dovada reatestării cu noua capacitate înainte de efectuarea ultimei plăți de către AFIR.
7. Sursă oficială
8. Procent maxim eligibil pentru cheltuieli de consultanță
Maximum 3% din total cheltuieli eligibile.